onsdag 30 mars 2011

Öland 1958


Den unge mannen på bilden hade fyllt fyra år, lite lillgammal dock, speciellt i nyss uppsydda kortbyxkostymen med tjusig halsprydnad från ett besök i fjällen, en renskinnssouvenir.
Anledningen till besöket i Bertil Olofssons fotoateljé var den snart instundande resan/expeditionen till söder. Vi skulle till Öland och hälsa på släkt, en resa som tog ett och ett halvt dygn, minst, med tågbyten i Krylbo, Hallsberg, Jönköping och annat exotiskt.
Färden från Kalmar till Mörbylånga på Öland företogs med Ölandsfärjan, bron var ännu inte uppfunnen. När gossen frågade sin far varför det var uppochnedvända kvastar i vattnet fick han till svar att det var häxor som kraschlandat. Kan ha varit sjömärken dock.
Sommaren var ordentligt varm och det var exotiskt på Öland. Farbror Kalle hade Konsumaffär och akvarium och kusinen hade en modelljärnväg i skala 00, som ådrog sig den unge mannens odelade intresse.
Familjen hade även utedass, inte ovanligt på den tiden även för vanliga bostäder.
Öland kryllade av väderkvarnar och en massa hav runtikring.
Man åkte in till Kalmar för att köpa träskor till gossen. Ölandsfärjan var hiskeligt stor och hög på den tiden. Senare utröntes att den var som en Vaxholmsbåt ungefär.



Farbror Kalles Konsum i Mörbylånga

Inga kommentarer: